Omvälvande förändringar av svenska finansiella infrastrukturen

Mikael Jansson Brivalo

Den svenska finansiella infrastrukturen står inför en rad omfattande förändringar som kommer att forma det finansiella ekosystemet under det kommande decenniet. För att möta dessa utmaningar krävs det att organisationer redan nu börjar förbereda sig med rätt kompetens, resurser och strategier. I vår artikel går Mikael Jansson igenom vad dessa förändringar innebär och hur Time People Group kan hjälpa din organisation att navigera genom denna transformationsresa mot framtiden.

Vad händer med den svenska finansiella infrastrukturen? 

Förändringarna kan förenklat delas in i fyra delar – T2, T2S, harmonisering och T+1. Begreppen förklaras mer ingående nedan. 

Time People Group (TPG) har lång erfarenhet av tidigare transformationer av finansiella infrastrukturer. Vi vill därför dela med oss av tankar, idéer och tips om hur din organisation, som direkt eller indirekt påverkas, kan hantera denna typ av genomgripande förändringar. 

Häng med oss i en spännande, utmanande och intressant förändringsresa! 

 

Riksbankens beslut – Bakgrund och motiv 

I mitten av juni i år fattade Sveriges Riksbank beslut om att byta sin nuvarande plattform avseende avvecklingstjänsten RIX-RTGS för stora betalningar (High Value Payments) till Eurosystemets plattform T2. Beslutet bekräftar tidigare inriktningsbeslut som publicerades 2019 och 2021 av Riksbanken. Som skäl till beslutet anges att Riksbanken erhåller stordriftsfördelar och får tillgång till Eurosystemets kompetens och resurser. Riksbanken framhåller även att det kan öka konkurrensen på svenska betalningsmarknaden och leda till mer kostnadseffektiva betalningar. 

Riksbanken planerar dessutom att erbjuda tillgång till centralbankspengar i svenska kronor för värdepapperscentraler (Central Security Depository – CSD) via Eurosystemets plattform för värdepappersavveckling, T2S (Target2 Securities). Vilket gör det möjligt för fler CSD:er att få tillgång till centralbankspengar i svenska kronor i samband med värdepappersavvecklingen.  

I dagsläget är det endast Euroclear Sweden (ES) som har tillgång till centralbankspengar i svenska kronor för värdepappersavvecklingen, vilket beror på att Riksbanken utkontrakterat likvidkonton till ES enligt en Integrated Model. I inriktningsbeslutet 2021 utredde Riksbanken flera alternativa sätt att tillhandahålla centralbankspengar i svenska kronor för värdepappersavveckling, bland annat genom att gå över till en Interfaced Model som dock blir ineffektiv, genom att CSD:erna då behöver kontrollera att likvida medel finns på plats via Riksbanken innan värdepappersavvecklingen sker. Om Riksbanken istället tillhandahåller centralbankspengar via T2S, som inte är en värdepapperscentral, kan fler CSD:er få tillgång till centralbankspengar i svenska kronor via en plattform och en Integrated Model kan bibehållas. Ett ytterligare skäl till att gå över till T2S är att svensk värdepappersmarknad behöver harmoniseras med omvärlden och följa standarder som majoriteten av de europeiska aktörerna följer, framförallt vad det gäller bolagshändelser (Corporate Actions) och utbetalningar. 

Tidslinje för implementering av T2 och T2S 

Euroclear Sweden meddelade, i samband med offentliggörandet av Riksbankens beslut, att de planerar att övergå till T2S för värdepappersavveckling. Tidslinjen har dock förändrats gentemot tidigare planer att implementera T2 och T2S parallellt. Den uppdaterade tidslinjen föreslår att T2 implementeras först och därefter implementeras T2S. Implementationen av T2 startar i mitten av 2025 och beräknas ta cirka 5 år. Därefter kan T2S implementeras med start kring 2030 och beräknas vara klart i mitten av 2030. Notera att det inte finns ett beslut fattat än om implementation av T2S ska genomföras.  

Några av skälen som Riksbanken framför till att genomföra implementationen av T2 och T2S sekventiellt är att säkerställa tillgång på resurser och kompetens, ge tid till planering och förberedelser samt motverka risker som annars i högre grad kan uppstå om T2 och T2S implementeras parallellt.  

Harmonisering av den svenska värdepappersmarknaden 

För att attrahera investeringar och kapital behöver den svenska värdepappersmarknaden harmoniseras och anpassas till globala och europeiska standarder. Övergång till T2S för avveckling i svenska centralbankspengar diskuterades redan 2010, men marknaden beslutade då att avvakta med övergången, vilket medfört att svenska standarder och processer för Post Trade, som till exempel värdepappersavveckling och Corporate Actions, har bevarats. Det har medfört att Sverige på en rad områden släpar efter i förhållande till globala och europeiska standarder. För att försöka råda bot på det bildades ”Co-ordination forum for Swedish Post Trade Harmonisation” (CoFo) i början av 2020 på initiativ av Riksbanken. CoFo utarbetade en harmoniseringsplan, baserat på en gap-analys gentemot omvärldens standarder och processer avseende Post Trade.  

En stor del av det vidare arbete med att implementera åtgärdsplanen som CoFo föreslog hanteras nu av organet Harmonisation Forum som leds av ES, där ett antal av åtgärderna är nödvändiga för att möjliggöra en anslutning till T2S. Euroclear Sweden har även utarbetat ett antal så kallade Target States, som kan sägas utgöra målbilder, för roller, konton, processer etc avseende Post Trade. Dessa aktiviteter har pågått sedan en tid tillbaka och vissa fall är de redan implementerade. Euroclear Sweden gör dessutom om sin systemarkitektur i hög grad, eftersom T2S enbart stödjer värdepappersavvecklingen och inte andra processer som till exempel värdepappersförvar. 

  

T+1: Förkortad avvecklingscykel – Vad det innebär 

Under harmoniseringsresans gång har det även tillkommit ytterligare en större aktivitet kallad T+1 (även kallad Settlement Compression), vilket innebär att avvecklingscykeln, det vill säga tiden mellan affärsdagen (Trade Date=T) och värdepappersavveckling förkortas från dagens två affärsdagar (T+2) till en affärsdag (T+1). I slutet av maj 2024 implementerade de nordamerikanska marknaderna (USA, Kanada och Mexiko) T+1, vilket i sin tur gör att EU samt ytterligare några europeiska länder, till exempel Storbritannien, planerar att implementera T+1. Planen är inte fastställd ännu, men beräknas att pågå från 2025 till slutet av 2027 alternativt i början av 2028. 
 

Så kan din organisation förbereda sig för framtiden

Om din organisation deltar i värdepappersavvecklingen hos ES eller kanske har en annan roll som till exempel Emissionsinstitut, så har ni sannolikt redan påbörjat och kanske även genomfört olika harmoniserande åtgärder. Det är dock viktigt att nu börja förbereda för ett än mer intensivt arbete eftersom implementationen av T+1 snart påbörjas. Dessutom kommer ES uppdatera sin Roadmap avseende harmonisering och påbörja implementationen av ytterligare harmoniserande åtgärder. 

Vad det gäller T+1 kan förberedelser redan påbörjas nu i form av påverkansanalys samt planering och allokering av resurser. Det är viktigt att säkra upp resurser i ett tidigt skede eftersom den verksamhetskompetens som krävs behöver vara både bred och djup, i och med att det kan finnas på en rad olika processer och organisatoriska enheter inom och utom organisationen samt den/de enheter som hanterar värdepappersavvecklingen. 

Arbetet med implementationen av T2 berör i första hand deltagarna i Riksbankens avvecklingstjänst RIX-RTGS för High Value Payments. Implementationen påbörjas troligen under andra halvåret 2025 och i så fall tätt inpå migreringen till ISO20022. Även i det här fallet är det viktigt att redan nu säkerställa resurser och påbörja vissa förberedelser och viss planering. 

TPG återkommer med mer förslag, tankar och idéer på hur den här omvälvande och utmanande resa kan genomföras baserat på våra erfarenheter och kompetens av likartade transformationer, till exempel migreringen till ISO 20022, bytet från SAXESS till INet etc. 


Vad kan Time People Group bidra med? 

TPG har en rad seniora verksamhetsspecialister med mångårig erfarenhet från finansbranschen, varav ett antal har mångårig erfarenhet av roller som till exempel projektledare, verksamhets- och kravanalytiker, testledare och testare. Ett antal av konsulterna besitter både bred och djup kompetens kring betalningsinfrastruktur, betalningar, värdepappersavveckling, emissioner och andra typer av Corporate Actions, CSD:er med mera. 

De förändringar som nu väntar den svenska finansiella infrastrukturen – med T2, T2S, harmonisering och T+1 i fokus – är omfattande och påverkar hela finansmarknaden. Genom att planera i tid, säkerställa rätt resurser och använda innovativa verktyg som AI, kan organisationer anpassa sig och ta tillvara på de möjligheter som dessa transformationer innebär. Time People Group erbjuder expertis och erfarenhet inom såväl verksamhetsförändringar som tekniska lösningar för att stötta din organisation genom denna förändringsresa. Låt oss hjälpa dig att ligga steget före i en tid av förändring och utveckling. 

 

🖋️Mikael Jansson, Senior Konsult 
mikael.jansson@brivalo.se 

Föregående
Föregående

Agilt & AI – Effektivitet i fokus

Nästa
Nästa

Olingo blir en del av Brivalo