När vetande bromsar lärande

En tanke som är värd att återkomma till igen och igen är att utvecklingen i världen aldrig mer kommer vara lika långsam som nu. Det vill säga – den kommer att gå snabbare och snabbare. Och snabbare. För att lyckas möta utmaningar i världen vi har framför oss behöver vi vara öppna för att lära nytt.

Men att lära sig nytt kan vara obekvämt. Amy Edmondson sammanfattar det väl i ett av sina TED-talks: 

“Den grundläggande mänskliga utmaningen – det är svårt att lära sig när man redan vet.” 

Det här är ofta ett hinder för ett lyckat samarbete i team eller tillfälliga konstellationer av kolleger som ska lösa problem tillsammans. Svårigheten att ta in andras perspektiv och kunskap och även att dela med sig av sin kunskap som inte är självklar för andra. Lyckligtvis är detta förmågor som vi kan träna på i våra organisationer. Och när vi gör det, kan vi inte bara förbättra samarbetet utan även skapa en starkare gemenskap och öka glädjen i att lyckas tillsammans.  

Retrospektivmöten: Ett verktyg för praktiskt lärande 

Hur kan vi omsätta teorier om lärande till praktisk nytta? Ett väl beprövat sätt är att team och andra grupper av kolleger regelbundet samlas i retrospektivmöten.  

I mötena ser vi tillsammans på hur vi arbetat under en vald tidsperiod, reflekterar kring hur vi upplevt situationer, vad i samarbetet som varit framgångsrikt och vad vi vill göra annorlunda. Ibland ger detta ett lugn, kanske en trygghet i att vi är på en förbättringsresa tillsammans.  

Ibland är stämningen upprörd, och även det kan hjälpa teamet att mogna och människor att våga visa sig sårbara inför varandra. Det är tillåtet att visa känslor på jobbet! I retrospektivmötet öppnar vi för att ta tillvara den kreativitet som finns hos varje människa, och vi kan tillsammans välja förändringar som vi vill pröva. Kanske gör vi ett experiment under en begränsad tid som vi sedan utvärderar i ett kommande retrospektivmöte. Förbättringsarbete och lärande är tätt knutna till varandra. 

Lärande genom att undervisa 

Den gamla sanningen “man lär så länge man lever” är mer sann än någonsin när tempot i utvecklingen ökar. Dessutom – en upptäckt som många som undervisar kan skriva under på är – att “man lär så länge man har elever”.  

Dels ökar ens egen förståelse när man berättar om något för andra. Dels ger ofta samtalen i gruppen, som lär sig tillsammans, ett annat djup utöver materialet som läraren bidrar med. Och en beprövad metod vid problemlösning är att förklara situationen och tankar om lösningar för en kollega, eller kanske för ett husdjur eller vilken tänkt lyssnare som helst (till exempel en gummianka). 

Samarbete i en snabbt föränderlig värld 

Utmaningarna vi möter i världen som rör sig snabbare och snabbare hanteras bättre när vi vågar samarbeta på nya sätt. Det kräver en ödmjukhet av varje människa och en vilja att träna och lära oss tillsammans.  
 
🖋️Anna Sandell, agil coach
anna.sandell@brivalo.se 

Föregående
Föregående

Så säkerställer vi Compliance med AI

Nästa
Nästa

Därför alla dessa cyklar