Agilt och projekt – motsatser eller bästa vänner?

Det är lätt att tro att agilt arbetssätt och traditionell projektmetodik står i konflikt med varandra. Men verkligheten ser ofta mer nyanserad ut – särskilt i organisationer som behöver navigera mellan långsiktig planering och snabbrörlig utveckling. Inom myndighetsvärlden har många redan hittat sätt att kombinera det bästa från två världar. Med rätt verktyg, tydliga roller och en översättare mellan metoderna går det faktiskt att få projekt att bli både agila och förutsägbara.
Kämpar ni också med att få ihop agilt och projekt? Många ser det som två motsatser som inte går att få ihop. Så behöver det inte vara. Många har tvingats hitta en lösning exempelvis myndigheter där de har en förvaltning som lämpar sig perfekt för agilt arbetssätt, men samtidigt får en budget dedikerade till ett specifikt utvecklingsuppdrag som formas som ett projekt med tydligt uppdrag, startdatum och måldatum. All uppföljning behöver ske enligt projektmetodik. Hur går det ihop med agilt arbetssätt?
Alla kan arbeta agilt – frågan är till vilken grad. Hos flera myndigheter har de fått ihop SAFe med projekt på ett väl fungerande sätt. Nyckeln ligger till stor del hos Uppdragsledaren eller Epicledaren som får bli översättare från det agila till projektmetodiken. Det gäller att se till att planer och rapportering till ledningsgrupp och externa parter blir enligt traditionell projektmetodik samtidigt som teamen kan arbeta med planer som möjliggör flexibilitet och hantering av lärdomar. Uppdragsledaren eller Epicledaren är centrala roller som behöver skapa trygghet både utåt mot intressenter genom förutsägbarhet och inåt mot projektteamen genom möjlighet till anpassning och flexibilitet.
Det finns flera verktyg som stödjer en överbryggning mellan agilt och projekt. Ett sådant verktyg är rullande roadmap eller rullande projektplan. På vår tvådagarskurs Att leda projekt i en agil organisation går vi igenom steg för steg ett projekt och diskuterar hur vi kan ta hjälp av olika agila metoder och verktyg för att få med så många önskade effekter som möjligt av både agilt arbetssätt och traditionell projektledning.
Läs mer om kursen här
🖋️Nina Söderberg, verksamhetsutvecklare
nina.soderberg@brivalo.se
Många organisationer står inför utmaningen att kombinera agil utveckling med traditionell projektstyrning. I den här artikeln visar vi hur det faktiskt går – med rätt roller, verktyg och förhållningssätt.
En strukturerad backlog refinement hjälper teamet att arbeta mer effektivt, prioritera rätt och minska missförstånd. Här är tio konkreta tips för att optimera processen och maximera värdet i ert arbete.
De flesta håller nog med om att ledarskap ser helt annorlunda ut idag än för 20 år sedan – särskilt i branscher där förändringstakten är hög. Har du funderat på varför det är så?
Utvecklingen går allt snabbare, och för att möta framtidens utmaningar krävs en vilja att lära nytt – trots att det ofta känns obekvämt. Som Amy Edmondson uttrycker det: "Det är svårt att lära sig när man redan vet."
Lär dig varför mätning av utfall, värdeflöde och agil kompetens är avgörande för att leverera värde snabbare och med högre kvalitet. Vi tipsar om tre riktigt bra mätmetoder.
Spana in Teamplayer, AI-motorn som stödjer agila operativa modeller. Generera underlag, prioritera rätt och effektivisera processer – allt med full informationssäkerhet och smidig integration. Läs mer!
När vi är överens om vad som värderas och hur mycket vi värderar de olika delarna, blir vi lättare överens om besluten då vi tydligt ser hur de påverkar det vi värdesätter. Läs om Olas erfarenheter kring prioriteringar och om att skapa värde. Snabbt.
Effektiv kravhantering är nyckeln till framgångsrika IT-lösningar. Du får en djupgående förståelse för hur krav samlas in, struktureras och prioriteras, med särskilt fokus på agila arbetsflöden.
Lär dig skapa framgång i en agil miljö! Kursen "Agilt ledarskap - Att leda i en agil organisation" ger praktiska verktyg för att stötta team, stärka ledarskapet och anpassa dig till agilt arbetssätt. Perfekt för chefer och blivande ledare.
Grundkursen i agil projektledning är designad för dig som är nyfiken på att anta ett agilt perspektiv inom projektledning. Du får en grundläggande förståelse för det agila perspektivet och dess tillämpning inom projektledning.
Leading SAFe ger dig grunderna i alla delar av SAFe som du behöver för att leda eller stötta en agil transformation som ledare, coach eller som medlem i teamet.
Kursen SAFe for teams (Practitioner) riktar sig till medlemmar i agila team som ska börja jobba i en Agile Release Train (ART) och behöver bekanta sig med Lean-Agile.
SAFe Scrum Master passar dig som ska leda ett team i ett SAFe-sammanhang. Du får principerna, begreppen och arbetssätten för att teamet ska lyckas.
SAFe Advanced Scrum Master (ASM) är kursen för dig som vill fördjupa dina kompetenser och färdigheter som agil coach inom SAFe-ramverket.
SAFe PO/PM ger dig som Product Owner/Product Manager kunskap om principer och arbetssätt för att kunna driva kundbehov framåt i ett Lean-agilt sammanhang.
SAFe DevOps hålls i workshop-format där du får lära dig hur värdeströmmar visualiseras och optimeras samt hur DevOps med bland annat en Continuous Delivery Pipeline bidrar till det.
SAFe Lean Portfolio Management (LPM) lär dig metoder och verktyg för att implementera och leda Portfolio Management enligt SAFe-ramverket.
SAFe for Architects förbereder dig som är system-, lösnings- och enterprisearkitekt att gemensamt planera för och leverera affärsvärde.