Agilt och projekt – motsatser eller bästa vänner?

Agilt och projekt – motsatser eller bästa vänner?

Det är lätt att tro att agilt arbetssätt och traditionell projektmetodik står i konflikt med varandra. Men verkligheten ser ofta mer nyanserad ut – särskilt i organisationer som behöver navigera mellan långsiktig planering och snabbrörlig utveckling. Inom myndighetsvärlden har många redan hittat sätt att kombinera det bästa från två världar. Med rätt verktyg, tydliga roller och en översättare mellan metoderna går det faktiskt att få projekt att bli både agila och förutsägbara.


Kämpar ni också med att få ihop agilt och projekt? Många ser det som två motsatser som inte går att få ihop. Så behöver det inte vara. Många har tvingats hitta en lösning exempelvis myndigheter där de har en förvaltning som lämpar sig perfekt för agilt arbetssätt, men samtidigt får en budget dedikerade till ett specifikt utvecklingsuppdrag som formas som ett projekt med tydligt uppdrag, startdatum och måldatum. All uppföljning behöver ske enligt projektmetodik. Hur går det ihop med agilt arbetssätt?

Alla kan arbeta agilt – frågan är till vilken grad. Hos flera myndigheter har de fått ihop SAFe med projekt på ett väl fungerande sätt. Nyckeln ligger till stor del hos Uppdragsledaren eller Epicledaren som får bli översättare från det agila till projektmetodiken. Det gäller att se till att planer och rapportering till ledningsgrupp och externa parter blir enligt traditionell projektmetodik samtidigt som teamen kan arbeta med planer som möjliggör flexibilitet och hantering av lärdomar. Uppdragsledaren eller Epicledaren är centrala roller som behöver skapa trygghet både utåt mot intressenter genom förutsägbarhet och inåt mot projektteamen genom möjlighet till anpassning och flexibilitet.

Det finns flera verktyg som stödjer en överbryggning mellan agilt och projekt. Ett sådant verktyg är rullande roadmap eller rullande projektplan. På vår tvådagarskurs Att leda projekt i en agil organisation går vi igenom steg för steg ett projekt och diskuterar hur vi kan ta hjälp av olika agila metoder och verktyg för att få med så många önskade effekter som möjligt av både agilt arbetssätt och traditionell projektledning.

Läs mer om kursen här

🖋️Nina Söderberg, verksamhetsutvecklare
nina.soderberg@brivalo.se

Nästa
Nästa

Teknisk skuld? Så hjälper AI.